binckhorst documentaireserie

 

binckhorst is een documentaireserie die twaalf jaar lang de bedrijven en bewoners van het binnenstedelijk industrie- en bedrijventerrein de Binckhorst volgde. Hoe gaan de bewoners om met alle kleine en grote veranderingen binnen dit karakteristieke Haagse gebied. Traditie versus vooruitgang, identiteit versus progressie?

De Binckhorst wachtte al meer dan tien jaar op een metamorfose. De gemeente Den Haag had grootse plannen met de Binckhorst. Het masterplan uit 2006 met 7000 woningen, 200.000 m2 kantoorruimte en een groot stadspark bleek veel te ambitieus. Mede door de economische crisis trokken de projectontwikkelaars zich terug en werd het plan afgeblazen. Vanaf 2011 zette de gemeente Den Haag in op organische groei. De aanleg van de Rotterdamsebaan was wel een vaststaand feit. Inmiddels is particulier initiatief mede de oorzaak van diverse ontwikkelingen. De Binckhorst transformeert langzamerhand van karakteristiek industrie- en bedrijventerrein naar een woon- en werkgebied.

 

De driedelige documentaireserie binckhorst volgt de bewoners van het gebied . Wie of wat bepaalt de dynamiek op dit bedrijventerrein? De serie beslaat drie perioden: 2008–2014, 2015-2017 en 2018–2021. Dat is voor, tijdens en na de bouw van de Rotterdamsebaan.

 

De Binckhorst zit vol verhalen. Verscholen achter de façade van een betonnen prefab loods uit de jaren 50 bevindt zich papierwarenfabriek Jero. De banketbakkerij van Maison Kelder in de Junostraat werd destijds zelfs speciaal voor die functie gebouwd. De BAM maakt er asfalt en Jachtwerf de Haas zit er al sinds mensenheugenis. Haagse ondernemers die dag in, dag uit onvermoeibaar werken aan het in stand houden van hun bedrijf. Terwijl alles om hen heen verandert, doen ze wat ze al generaties lang doen: papierwaren produceren, hazelnoottaarten bakken, boten onderhouden en praatjes maken met hun klanten. Daarnaast zijn er nieuwkomers zoals Paladin Studio’s die games ontwikkelt voor ondermeer smartphones, de kluskavel bewoner die zijn eigen woon- werkruimte gaat afbouwen en de projectontwikkelaars die woningen en nieuwe bedrijfsruimtes realiseren in het gebied.

 

Hoe vergaat het de bedrijven tijdens de ontwikkelingen. Houden ze stand of geven ze op. Hoe vinden de nieuwe bewoners hun weg? De Binckhorst zal altijd blijven bestaan. De vraag is alleen: in welke vorm?

 

In fase 1 maakt de kijker kennis met de hoofdpersonen: wie zijn ze, waar komen ze vandaan en wat zijn hun drijfveren. Fase 1 is in première gegaan op het I’m Binckfestival in oktober 2014 en was in twee delen te zien op TV West in januari 2015.

 

In fase 2 blijkt de Binckhorst aan de vooravond te staan van een grote verandering. De aanleg van de Rotterdamsebaan is mede aanjager in de transitie van industrie- en bedrijventerrein naar woon-werkgebied. Wat zijn de gevolgen voor de huidige bedrijven en wat beweegt de nieuwkomers? Fase 2 ging op 5 oktober 2017 in première, was te zien op 6, 7 en 8 oktober in Skatepark Sweatshop in de Binckhorst. In oktober en november 2017 werd de film 12 x vertoont in Filmhuis Den Haag. Op 24 februari en 3 maart 2018 was de documentaire in twee delen te zien op TV West.

 

In fase 3 zie je dat de Binckhorst, pilotproject is voor de nieuwe omgevingswet, die op termijn in heel Nederland moet gaan gelden.  Participatie zou een grote rol moeten hebben, maar hoe  pakt dat uit in de praktijk?

Binckhorst fase 3 is op 18 december 2021 in première gegaan tijdens het 4e ROOTS FILMFESTIVAL in Filmhuis Den Haag en heeft daar in het eerste kwartaal van 2022 5 weken gedraaid.

 

 

De documentaireserie binckhorst wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag, Prins Bernhard Cultuur Fonds, BPD Cultuurfonds, Luis in de pels en Fonds 1818.

een project van

Marsel Loermans en Wilma Marijnissen

 

 

 

© 2014 - 2022

 

 

vormgeving Anton Spruit